SIRAT-I MÜSTAKİM SEMPOZYUMU
Kur'an Çalışmaları Vakfı, İslam düşüncesinin temel kavramlarından olan "Sırat-ı Müstakim"i 26 Nisan 2025'te Çamlıca Camii'nde düzenleyeceği sempozyumla derinlemesine inceliyor.

Sırat-ı Müstakim" Kavramı Kapsamlı Bir Sempozyumla Ele Alınıyor
Kur'an Çalışmaları Vakfı, İslam düşüncesinin merkezî kavramlarından olan ve "dosdoğru yol" anlamına gelen "Sırat-ı Müstakim" konusunu mercek altına alıyor. Vakıf tarafından düzenlenen "Hayatın Ölçüsü Olarak Sırat-ı Müstakim" başlıklı sempozyum, 26 Nisan 2025 Cumartesi günü İstanbul Çamlıca Camii 1071 Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek. Türkiye'nin önde gelen akademisyen ve düşünürlerini bir araya getirecek olan sempozyumda, kavramın teolojik, ahlaki, toplumsal ve güncel boyutları üzerine önemli sunumlar yapılacak.
HAYATIN ÖLÇÜSÜNE DAİR DERİNLİKLİ BİR YOLCULUK 'SIRAT-I MÜSTAKİM' SEMPOZYUMU BAŞLIYOR
Kur'an Çalışmaları Vakfı, İslam düşüncesinin en temel kavramlarından biri olan ve 'dosdoğru yol' olarak tarif edilen 'Sırat-ı Müstakim' üzerine anlamlı ve kapsamlı bir sempozyuma öncülük ediyor. 26 Nisan Cumartesi günü, İstanbul Çamlıca Camii 1071 Konferans Salonu'nda gerçekleşecek olan sempozyum; Türkiye'nin önde gelen akademisyenlerini ve düşünürlerini bir araya getirerek bu kadim kavramı ilmî ve fikri derinlikleriyle yeniden değerlendirmeye açacak.
'Dosdoğru Yol'un İzinde: İnançtan Ahlaka, Toplumsal Düzenden Çağdaş Sorunlara
'Hayatın Ölçüsü Olarak Sırat-ı Müstakim' başlığıyla düzenlenecek sempozyumda, Kur'an'da 'şirkten uzak, hanîf ve kalıcı din' olarak tanımlanan 'dosdoğru yol'un, çağlar üstü anlamı ele alınacak. İlahi bir hidayet çizgisi olarak 'Sırat-ı Müstakim'; inanç, ibadet, ahlak, toplumsal düzen ve çağdaş sorunlar çerçevesinde değerlendirilecek. Sempozyum, bu yolun fıtratla ilişkisini, ahiret bilinciyle olan bağını ve ona sımsıkı sarılanlara vaat edilen dünyevi ve uhrevi nimetleri de gündeme taşıyacak.
İslam Düşüncesinin Öncü İsimleri Sempozyumda Buluşuyor
Alanında yetkin birçok akademisyenin katkı sunacağı sempozyumda yer alacak isimlerden bazıları şöyle; Prof. Dr. Halis AYDEMİR, Prof. Dr. Mürteza BEDİR, Prof. Dr. Yaşar DÜZENLİ, Prof. Dr. Şaban Ali DÜZGÜN, Prof. Dr. Hasan ELİK, Prof. Dr. Mehmet ERDOĞAN, Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ, Prof. Dr. Yasin MERAL, Prof. Dr. M. Sait REÇBER, Prof. Dr. Murat SÜLÜN, Dr. Mehmet TOPRAK, Prof. Dr. Necdet TOSUN, Prof. Dr. Ömer TÜRKER, Prof. Dr. İsmail Hakkı ÜNAL.
Gün Boyu Devam Edecek Oturumlarda Derinlikli Sunumlar Yer Alacak
Program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve açış konuşmaları ile başlayacak. Açış konferansında Prof. Dr. Mehmet Görmez, 'Sırat-ı Müstakim ve Sünnet' başlıklı bir sunum yapacak.
Sempozyumun ilk oturumunda; ibadet, muamelat, ahlak, diğer dinlerdeki karşılıkları ve çağdaş inanç krizleri bağlamında istikamet konusu ele alınacak. İkinci oturumda ise, müslüman toplumlarda yaşanan istikamet krizinin nedenleri, sonuçları ve bu sürecin temel meseleleri değerlendirilecek.
Sempozyum; 'Sırat-ı Müstakim' kavramının kapsamı, tercihe dayalı yönü, fıtratla ilişkisi ve güncel yorumları üzerine genel bir değerlendirmenin yapılacağı son oturum ile noktalanacak.
Kur'an'ın Rehberliğinde, Hayata Dosdoğru Bir Yön
Kur'an Çalışmaları Vakfı tarafından düzenlenen bu sempozyum, yalnızca akademik bir tartışma zemini sunmakla kalmıyor; aynı zamanda modern dünyanın karmaşası içinde hakikati arayan zihinlere ilahi bir yöneliş ve ahlaki istikamet çağrısında bulunuyor. Katılımcılar, Kur'an'ın rehberliğinde hayatı yeniden anlamlandırma imkânı bulacakları bu etkinlikte, 'Sırat-ı Müstakim' kavramı etrafında derin bir bilinç ve sorumluluk arayışına ortak olma imkânı bulacaklar.
SEMPOZYUM ADRESİ, TARİHİ ve SAATİ
Yer: Çamlıca Camii 1071 Konferans Salonu - İstanbul Tarih: 26 Nisan 2025 Cumartesi Saat: 09.30-17.00
PROGRAM AKIŞI
Sabah Programı
- 09.30-09.45 Kur'ân-ı Kerim Tilaveti: Eray KILIÇ (MÜİF Öğrencisi)
- 09.45-10.15 Takdim Konuşmaları: Fahrettin YILDIZ, Kur'an Çalışmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İsmail Safa ÜSTÜN, MÜ İlâhiyat Fakültesi Dekanı
- 10.15 - 10.55 Açış Konferansı 'Sırat-ı Müstakim ve Sünnet', Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ
I. Oturum
- 11.00 - 13.00 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Mürteza BEDİR
- 11.05 - 11.35 İbâdât ve Muâmelatta İstikametten Sapmalar, Prof. Dr. Mehmet ERDOĞAN 11.35-11.55 Ahlâkta İstikamet, Prof. Dr. Necdet TOSUN 11.55-12.25 Yahudilik ve Hristiyanlıkta İstikamet Üzere Olmak ve Pratik Hayattaki Yansımaları, Prof. Dr. Yasin MERAL 12.25-12.55 Çağdaş İnanç Krizleri ve İstikamet, Prof. Dr. M. Sait REÇBER
II. Oturum
- 14.00-15.30 Oturum Başkanı: Dr. Mehmet TOPRAK
- 14.00-14.25 İstikamet Krizi: Müslüman Toplumlarda Bütünsel Sarsılmanın Nedenleri ve Sonuçları, Prof. Dr. Şaban Ali DÜZGÜN 14.25-14.50 Müslümanlarda İstikamet Krizi (Sebep- Sonuç ve Örnekleriyle), Prof. Dr. Halis AYDEMİR 14.50-15.15 Ümmet-i Muhammed'in İstikameti - Temel Meseleler, Öneriler, Prof. Dr. Murat SÜLÜN
Değerlendirme Oturumu
- 15.30 - 17.00 Oturum Başkanı: Prof. Dr. Hasan ELİK
- 15.30-15.50 'Sırat-ı Müstakim'in Kavram ve Kapsamı Üzerine Bir Değerlendirme, Prof. Dr. Ömer TÜRKER 15.50-16.10 Yüksek Bir Tercihe Dayalı Yol Olarak Sırat-ı Müstakim, Prof. Dr. Yaşar DÜZENLİ 16.10-16.40 Sırat-ı Müstakim - Fıtrat İlişkisi, Prof. Dr. Hasan ELİK 16.40-17.00 Genel Değerlendirme ve Özet, Prof. Dr. İsmail Hakkı ÜNAL
Kur'an Çalışmaları Vakfı Hakkında
Kur'an Çalışmaları Vakfı, Kur'an-ı Kerim'in anlaşılmasını, hayatın her alanında yol gösterici bir ilke olarak yaşanmasını ve insanlığa hakikatin sesiyle ulaşılmasını amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur. Kur'an merkezli düşünceyi akademik ciddiyet, entelektüel birikim ve çağın diliyle buluşturan Vakıf; ilmi toplantılar, yayınlar ve eğitim faaliyetleriyle fikrî ve manevi bir ufuk inşasına katkı sunmaktadır. Vakıf, bu anlayış doğrultusunda bugüne dek Türkiye çapında ilahiyat çevrelerinde geniş yankı uyandıran 'Bütün Boyutlarıyla Din', 'Vahiy Zincirinin Son Halkası - Kur'ân Vahyi' ve 'Hayatın Anlamı: İman' başlıklı sempozyumlara imza atmıştır.
Adres: Valide-i Atik Mahallesi, Nuhkuyusu Caddesi No: 215 Kat:1, 34664 Üsküdar / İstanbul
Tel: 0 216 532 47 31
E-Posta: info@kuranvakfi.org